Hoe maak ik mijn diamanten sieraden schoon?

Hoe maak ik mijn diamanten sieraden schoon?

Er zijn weinig dingen zo betoverend als de schittering van een diamant. Wanneer je in het bezit bent van een prachtig gouden sieraad met diamant, houd je deze daarom het liefst zo helder mogelijk. Het regelmatig schoonmaken van je sieraad is dan ook belangrijk. Je kunt jouw sieraad natuurlijk altijd naar een professionele juwelier brengen voor een grondige reiniging, maar het is ook goed om te weten hoe je jouw sieraad tussendoor zo shiny mogelijk houdt. Lees hieronder onze tips voor het veilig reinigen en poetsen van je sieraad, zonder deze te beschadigen.
 
Een diamant is het hardste materiaal op aarde. Een diamant (van goede kwaliteit) zul je daarom niet snel beschadigen, maar dat jouw sieraad tijdens het dragen een deel van zijn schittering verliest is niet gek. Een diamant werkt als een magneet voor vette substanties. Huidvetten, maar ook cosmetica en verzorgingsproducten laten al snel een laagje achter op de diamanten. Door de diamant regelmatig op de juiste wijze schoon te maken kun je optimaal van het vuur en de schittering van je diamant blijven genieten.
 Diamanten verlovingsring schoonmaken

Diamanten ring schoonmaken

  • Stap 1: Laat je diamanten sieraad weken
Vul een bakje met warm water en voeg een kleine hoeveelheid afwasmiddel toe. Leg je sieraad in het water en laat hem 20 minuutjes weken.
  • Stap 2: Borstel je sieraad schoon
Na het weken is het tijd om je diamanten te poetsen. Gebruik hiervoor een zachte, schone tandenborstel, die je alleen voor het schoonmaken van je sieraden gebruikt. Door zachtjes over tussen de zettingen en over je diamanten te schrobben, kun je alle restjes vuil gemakkelijk verwijderen. Zorg dat je ook de moeilijk bereikbare plekken, zoals de achterkant van je diamant goed schoonmaakt.
  • Stap 3: Droog af met een zachte doek
Spoel je sieraad onder de kraan af met schoon water en wrijf hem daarna voorzichtig droog met een schone doek. Er bestaan speciale poetsdoeken voor sieraden, waarbij je de scheen direct lichtjes polijst. Zorg dat in ieder geval voor dat er geen pluisjes op de doek zitten, die kunnen namelijk achter de zettingen blijven zitten.
 

Hoe vaak moet ik mijn diamanten sieraden schoonmaken?

Hier is geen vaste regel voor, het hangt af van hoe snel je diamant dof wordt door het vuil. Draag je jouw sieraad dag en nacht, tijdens het koken, sporten en douchen, dan zal dat natuurlijk een stuk sneller gaan. Je kunt je diamanten 1x per week schoonmaken, zo zorg je dat de dagelijkse oliën geen laagje gaan opbouwen. Ons advies is om een diamanten ring en armband tijdens zware activiteiten als sporten, het werken in de tuin etc. af te doen om hem te beschermen.
 

Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen en een ultrasone apparaat

Gebruik tijdens het reinigen van je diamanten absoluut geen sterke, chemische middelen zoals chloor of tandpasta. De chemicaliën kunnen het goud beschadigen of je diamant aantasten.
Een juwelier gebruikt vaak een ultrasone reiniger om het vuil uit je diamanten ring te verwijderen. Dit apparaat gebruikt hoge frequentie trillingen om het vuil weg te trillen. Wanneer een diamant niet goed meer in de zetting vastzit, zal deze echter loskomen door het trillen in het apparaat. Een juwelier controleert de zettingen eerst grondig voor hij het apparaat gebruikt, dit is thuis echter niet goed te constateren.
Diamanten schoonmaken 

Breng je sieraad bij een juwelier voor professioneel onderhoud

Uiteraard is het thuis schoonmaken van je sieraden geen vervanging voor de professionele reiniging die een juwelier voor je kan uitvoeren. Deze vakmensen zullen niet alleen de diamanten met professionele apparatuur schoonmaken, maar ook het goud polijsten en de zettingen controleren. Mocht de zetting van de diamant na verloop van tijd slechter worden, dan kunnen ze dit op tijd constateren en de zetting verstevigen. Probeer er daarom voor te zorgen dat je jouw diamanten sieraad eens in de één tot twee jaar bij een juwelier brengt voor een professionele controle en reiniging.