Wat is lab grown diamant?

Wat is lab grown diamant?

Wat is een lab grown diamant?

Een lab grown diamant (ook wel synthetische diamant genoemd) is een diamant die kunstmatig in een laboratorium is geproduceerd in plaats van in de natuur. De term 'lab grown' staat dus voor het 'groeien' dat plaats heeft gevonden in een 'lab'(oratorium).

Lab grown diamanten hebben dezelfde fysieke, chemische en optische eigenschappen als diamanten uit de natuur, maar worden geproduceerd door het repliceren van de omstandigheden waarin diamanten ontstaan in de aarde, zoals hoge druk en hoge temperaturen.

Het resultaat van dit proces, de lab grown diamant, is dus 100% gelijk aan een natuurlijke diamant!

Lab grown diamant

Wat is het verschil tussen lab grown diamant en natuurlijke diamant?

Het verschil tussen lab grown diamanten en natuurlijke diamanten ligt voornamelijk in de manier waarop ze zijn gevormd en gedolven.

Natuurlijke diamanten worden gevormd in de aardkorst onder hoge druk en hoge temperatuur gedurende miljoenen jaren. Ze worden vervolgens gedolven uit mijnen over de hele wereld. 

Lab grown diamanten, daarentegen, worden geproduceerd in laboratoria onder gecontroleerde omstandigheden. De productie van lab grown diamanten begint met een kleine diamanten zaadje dat in een omgeving met hoge druk en hoge temperatuur wordt geplaatst om de groei van de diamant te stimuleren. Het proces kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de diamant die wordt geproduceerd.

In termen van fysieke en optische eigenschappen zijn lab grown diamanten identiek aan natuurlijke diamanten. Ze hebben dezelfde chemische samenstelling, kristalstructuur, hardheid en optische eigenschappen als natuurlijke diamanten. Het enige verschil is dat lab grown diamanten geproduceerd kunnen worden van een grondstof die 'onbeperkt' beschikbaar is, koolstof (C).

Hoe wordt lab grown diamant gemaakt?

Er zijn verschillende methoden om lab grown diamanten te produceren, maar de meest voorkomende methodes zijn Chemical Vapor Deposition (CVD) en High Pressure High Temperature (HPHT). Bij CVD wordt een mengsel van gasvormige stoffen in een vacuüm omgeving gebracht, waarbij een diamantlaag op een substraat wordt afgezet. Bij HPHT wordt koolstof onder hoge druk en hoge temperatuur samengeperst om diamantkristallen te vormen.

Na dit proces is er een ruwe diamant ontstaan, net als dat ruwe diamanten ontstaan en worden opgegraven diep in de aarde. Maar dan begint het ambachtelijke proces pas; de diamanten worden geselecteerd op kwaliteit en door gekwalificeerde diamantslijpers geslepen in de mooiste slijpvormen van de hoogste kwaliteit ('cuts'). 

Is lab grown diamant imitatiediamant?

'Nee, lab grown diamanten zijn geen namaak- of imitatiediamanten, maar echte diamanten met dezelfde eigenschappen als natuurlijke diamanten. Het enige verschil is dat ze op een kunstmatige manier in een laboratorium worden geproduceerd in plaats van in de natuur.

Namaak diamanten zijn meestal gemaakt van materialen zoals glas of plastic en hebben niet dezelfde eigenschappen als echte diamanten. Ze worden vaak gebruikt als imitaties van diamanten in sieraden en andere toepassingen waarbij de prijs een belangrijke rol speelt.

Lab grown diamanten zijn daarentegen echte diamanten die worden geproduceerd met behulp van geavanceerde technologieën en technieken. Ze hebben dezelfde chemische samenstelling, kristalstructuur en fysieke eigenschappen als natuurlijke diamanten en worden steeds meer gebruikt als alternatief voor natuurlijke diamanten vanwege hun duurzaamheid en milieuvriendelijke productiemethoden.

Voorbeelden van de meestgebruikte namaak/imitatiediamanten in Nederland zijn zirkonia en moissaniet. We nemen je mee in de belangrijkste verschillen tussen lab grown diamant en deze imitatiediamanten zirkonia en moissaniet. 

Wat is het verschil tussen lab grown diamant en zirkonia?

Lab grown diamanten en zirkonia's zijn beide synthetische edelstenen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze twee.

Ten eerste is de chemische samenstelling van deze twee edelstenen anders. Diamanten zijn gemaakt van zuivere koolstof, terwijl zirkonia's gemaakt zijn van zirconiumoxide. Dit verschil in samenstelling resulteert in verschillen in fysische en optische eigenschappen.

Ten tweede is de hardheid van diamanten veel hoger dan die van zirkonia's. Diamanten zijn de hardste edelstenen die bekend zijn, terwijl zirkonia's veel zachter zijn. Dit betekent dat diamanten minder snel krassen of beschadigd raken dan zirkonia's.

Ten derde hebben diamanten een hogere brekingsindex dan zirkonia's, wat betekent dat ze licht op een andere manier breken en meer schittering en vuur vertonen.

Ten slotte zijn lab grown diamanten duurder dan zirkonia's omdat de productie ervan ingewikkelder is en daarmee de laboratoriumapparatuur en het productieproces duurder zijn. 

In het kort zijn lab grown diamanten en zirkonia's beide synthetische edelstenen, maar diamanten hebben een hogere hardheid, een hogere brekingsindex en hebben een (veel) hogere waarde dan zirkonia's.

Wat is het verschil tussen lab grown diamant en moissaniet?

Ook lab grown diamanten en moissanieten zijn beide synthetische edelstenen, maar er zijn grote en belangrijke verschillen tussen deze twee stenen.

Ten eerste is de chemische samenstelling van deze twee edelstenen anders. Diamanten zijn gemaakt van zuivere koolstof, terwijl moissanieten gemaakt zijn van siliciumcarbide. Dit verschil in samenstelling resulteert in verschillen in fysische en optische eigenschappen.

Ten tweede is ook de hardheid van diamanten hoger dan die van moissanieten. Diamanten zijn de hardste edelstenen die bekend zijn, terwijl moissanieten iets zachter zijn. Dit betekent dat diamanten minder snel krassen of beschadigd raken dan moissanieten.

Ten derde hebben diamanten een andere brekingsindex dan moissanieten, wat betekent dat ze licht op een andere manier breken, dus een andere schittering tonen als je er met het blote oog naar kijkt.

Ten slotte zijn lab grown diamanten kostbaarder dan moissanieten omdat de productie ervan ingewikkelder is en het proces duurder is.

In het kort zijn lab grown diamanten en moissanieten beide edelstenen, maar diamanten hebben een hogere hardheid, een hogere brekingsindex en zijn ze aanzienlijk waardevoller dan moissaniet stenen.

De overeenkomsten en verschillende eigenschappen van lab grown diamant, natuurlijke diamant, zirkonia en moissaniet

Steen Lab grown diamant Natuurlijke diamant Zirkonia Moissaniet
Chemische samenstelling Koolstof (C) Koolstof (C) Zirconium di oxidie (Zro2 Siliciumcarbide (siC)
Herkomst Laboratorium Aarde Laboratorium Laboratorium
Harheid 10 (Mohs) 10 (Mohs) 8,56 (Mohs) 9,25 (Mohs)
Dichtheid 3,52 3,52 5,68 3,22
Brekingsindex 2.417 2.417 2.176 2.65
Smeltpunt in graden Celcius 3550 3550 2715 2730

Hoewel sommige getallen misschien dicht bij elkaar lijken te liggen van diamanten de imitatie stenen zirkonia en moissaniet wordt in de praktijk duidelijk dat het gaat om totaal verschillende producten. Bekijk je de stenen van dichterbij dan zie je met het blote oog duidelijke verschillen in kwaliteit en bijvoorbeeld schittering. Maar ook de hardheid van de stenen betekent een wereld van verschil in de praktijk. Waar een diamant altijd 100% de glans behoud dankzij de krasvastheid, zullen de imitatiestenen (soms al snel) doffer worden in het dragen dankzij miniscule krasjes op het oppervlakte.

Wat is het voordeel van lab grown diamant ten opzichte van natuurlijke diamant?

Lab grown diamanten zijn over het algemeen een stuk voordeliger dan natuurlijke diamanten. Ook hebben lab grown diamanten veel minder negatieve milieu- en sociale impact, omdat er geen mijnen nodig zijn om ze te verkrijgen. Daarom worden ze steeds populairder als alternatief voor natuurlijke diamanten.

De populariteit van lab grown diamant

De wereldwijde bekendheid en populariteit van lab grown diamanten als alternatief voor natuurlijke diamant is sterk gestegen in de afgelopen vijf jaar. Veel mensen kiezen steeds economisch- en milieubewuster, wat bijdraagt aan het succes van deze prachtige stenen. Vanaf 2021 zien we ook een sterke groei van de Nederlandse consument, waarbij met name de jongste generaties kiezen voor een lagere impact op de natuur.