Aan welke hand draag je jouw verlovingsring en trouwring?

Aan welke hand draag je jouw verlovingsring en trouwring?

Gefeliciteerd, jullie hebben je verloofd! Maar aan welke hand draag je nou jouw verlovingsring? En hoe doe je dat als er straks ook nog een trouwring bijkomt? Gek genoeg zijn er meerdere antwoorden voor deze vaak gestelde vraag. Traditie, cultuur en religie; er zijn verschillende redenen waarom je voor je linker- of rechterhand kiest. Wij laten je graag de verschillende manieren zien waaruit je kunt kiezen. En onthoud; er is geen goede of foute manier voor het dragen van je verlovings- en trouwring, kies vooral waar je je happy bij voelt.
 

Een verlovingsring links?

In de oudheid werden er al verlovingsringen gedragen en wel aan de linker ringvinger. De Grieken, Romeinen en Egyptenaren kozen voor deze linkerhand omdat ze geloofden dat de ader vanuit deze ringvinger recht naar het hart liep. Ze noemde deze liefdesader ook wel ‘Vena Amoris’. Tot op de dag van vandaag wordt er vanuit deze traditie door veel vrouwen wereldwijd voor gekozen om een verlovingsring aan de linkerhand te dragen.
 

En de trouwring dan rechts?

In Nederland wordt een trouwring – in tegenstelling tot de verlovingsring - vaak aan de rechterhand gedragen, maar dit is zeker niet overal het geval. De hand die gekozen wordt is per land, cultuur en religie verschillend. Toch nemen bruisparen het vandaag de dag minder nauw en kiezen ze vooral aan welke hand ze het zelf mooi en prettig vinden om deze symbolische ring te dragen.
 

Verschillen in trouwring links of rechts per religie

De meeste katholieken volgen het voorbeeld van de oude Romeinen en dragen de trouwring vanwege de liefdesader aan de linkerhand. Protestantse christenen kiezen er juist traditioneel gezien voor om de verlovingsring links, maar de trouwring aan de rechterhand te dragen. Omdat een verloving van origine een Christelijk gebruik is, wordt er binnen de Islam niet altijd een verlovingsring gedragen. Traditioneel gezien kiezen Moslims alleen voor een trouwring, die voor een man bovendien niet van goud mag zijn. Tegenwoordig kiezen echter ook steeds meer koppels met moslimachtergrond wel voor een verloving, inclusief verlovingsfeest en verlovingsringen.
 

Ieder land een andere hand

Ook tussen landen onderling verschilt de keuze voor het dragen van een trouwring aan de linker- of rechterhand. En soms is er zelfs binnen een land geen duidelijk lijn te trekken. Zo verschilt het in België zelfs per provincie en kiezen ze in Antwerpen en Brabant voor de rechterhand, terwijl bruidsparen in Oost- en West-Vlaanderen voor de linkerhand gaan. Wereldwijd gezien wordt de trouwring het vaakst aan de linkerhand gedragen, dit is de gewoonte in o.a. de Verenigde Staten, Zweden, Engeland, Frankrijk, Australië, Italië, Ierland, Mexico en Brazilië. Maar bijvoorbeeld in Duitsland, Rusland, Spanje en Nederland wordt er traditioneel voor de rechterhand gekozen.
 

Welke hand dragen mannen en vrouwen een trouwring?

Ja je bent straks een getrouwd koppel, maar ook als getrouwde man en vrouw kun je prima je eigen keuzes maken en hoef je dus niet persé je ring aan dezelfde vinger te dragen. Wanneer je hebt besloten de tradities los te laten kunnen jullie er ieder voor zich voor kiezen aan welke ringvinger je de trouwring draagt. Je kunt er uit praktische overweging voor kiezen om de trouwring niet aan de dominante hand te dragen. Een rechtshandige zal zijn linkerhand minder intensief gebruiken, waardoor de ring ook minder snel beschadigen. Anderen kiezen er juist bewust voor om de trouwring aan de dominante hand te dragen, hier valt hij namelijk sneller op.
 

Hoe draag je een verlovingsring en trouwring samen?

Je hebt een schitterende verlovingsring ontvangen en die doe je natuurlijk liever nooit meer af, ook niet wanneer jullie ervoor kiezen om daarnaast een trouwring te gaan dragen.  Eigenlijk zijn er twee opties voor het tegelijk dragen van deze twee ringen. Je kunt een verlovingsring en trouwring los van elkaar dragen, ieder aan een eigen hand. Bij sommige verlovingsringen is dit vanwege het design van de ring ook de enige optie. Onze voorkeur heeft het echter om de trouwring en verlovingsring samen aan een vinger te laten schitteren. Door te kiezen voor een zogenaamde bridal set weet je zeker dat beide ringen perfect met elkaar te dragen zijn, zowel visueel als qua draagcomfort. Alle Aurore verlovingsringen zijn daarom zo gemaakt dat ze later goed met een trouwring gecombineerd kunnen worden. Je schuift ze om in de volgorde waarin je ze gekregen hebt: dus eerst de verlovingsring en daarboven de trouwring. En aan welke hand je deze gouden combinatie dan draagt? Hiervoor gelden eerdergenoemde ‘regels’, maar wij adviseren: doe ze vooral aan de hand waar jij ze het prettigst draagt.