Slijpvormen diamant

- Diamant onder de loep -

De slijpvormen van diamant

Wanneer je een diamant uitzoekt is niet alleen de kwaliteit, maar ook de vorm een belangrijke eigenschap. Van de ronde briljant tot een peervorm; ontdek de verschillende diamantslijpsels en kies jouw favoriet.

Onze diamantvormen

Diamanten zijn er in allerlei verschillende kwaliteiten, kleuren en ook vormen. De diamantvorm is zeer bepalend voor de uitstraling van je diamanten sieraad. Het meest bekende en gebruikte diamantslijpsel is de briljant, een prachtige ronde slijpvorm. Minder voorkomende slijpvormen worden ook wel fancy cuts genoemd. Fancy cut diamanten zijn bijvoorbeeld de peer, ovaal, marquise, prinses, emerald, baguette, cushion, asscher en radiant geslepen diamanten.

Met de slijpvorm van een diamant wordt overigens iets anders bedoeld dan met de cut ofwel het slijpsel. Dit zegt namelijk iets over de kwaliteit van het slijpsel en de manier waarop de diamant het licht kan weerkaatsen. De diamond cut is onderdeel van de 4c's waarmee de kwaliteit van een diamant wordt bepaald. Ontdek meer over de 4c's.

Slijpvorm

De briljant

Wanneer je aan diamanten denkt, dan zie je waarschijnlijk een ronde diamant, ook wel een briljant genoemd, voor je. Niet voor niets is dit wereldwijd verreweg de meest populaire diamantvorm. Die brilliant cut wordt als het optimale slijpsel gezien. Wanneer goed geslepen kan een briljant het licht optimaal weerkaatsen en daardoor vertoont deze diamantvorm de meeste schittering. Het slijpen van een briljant vergt meer werk dan de andere slijpvormen, daardoor is deze vorm ook kostbaarder.

Feiten over de briljant geslepen diamant:

- Hij bestaat uit 57 facetten (snijvlakken).
- Het grootste snijvlak is de bovenkant (tafel) van de diamant. De ronde omtrek over het breedste deel wordt de rondist genoemd. Aan de bovenkant vind je de kroon, eronder het paviljoen.
- Ongeveer 75% van de verkochte diamanten wereldwijd heeft een briljant slijpvorm.

Slijpvorm

Ovaal

De oval cut heeft veel weg van een briljant geslepen diamant. Dankzij de uitgestrekte vorm en het grote oppervlakte aan de bovenzijde lijkt een ovale diamant echter optisch groter. Net als bij een briljant zijn insluitsels slecht zichtbaaar. De ovale steen laat vingers bovendien langer lijken. Een perfecte keus voor iedereen die iets klassieks en tegelijks opvallends zoeken

Feiten over de ovale diamant:

- 57 facetten (gelijk aan een briljant)
- De ovale slijpvorm maximaliseert het caraat gewicht dankzij de relatief grote bovenkant.

Slijpvorm

Peer

Een minder vaak gebruikt en daardoor opvallend slijpsel is de peervormige diamant. De naam dankt ze natuurlijk aan de peervorm, een combinatie van een briljant en marquise slijpsel. Ook de peer diamant optimaliseert het aantal carat, waardoor hij groter oogt. Wist je dat de peer diamant ook wel de teardrop (traan) genoemd wordt? Deze tears of hapiness diamant staat daarom vaak symbool voor de liefde en leent zich perfect voor een verlovingsring.

Feiten over de peervormige diamant:
- 56 facetten
- De slijpvorm verlengt de vinger optisch, vooral wanneer de punt naar de vingertop toe gedragen wordt.

Slijpvorm

Princess

Dankzij de strakke vormgeving is de prinses geslepen diamant een opvallende verschijning. De vierkante diamant heeft scherpe hoeken en briljant facetten. De diamant oogt groter dan een briljant van hetzelfde gewicht en is bovendien voordeliger. Princess diamanten vertonen veel schittering en vuur, insluitsels zijn niet goed zichtbaar

Feiten over de princess diamant:
- 57 facetten
- Wereldwijd een van de meest gevraagde fancy cuts.
- Een 'moderne' diamantvorm, de prinses diamant bestaat pas sinds de jaren zestig.

Het ontstaan van een Aurore sieraad
slijpvorm

Emerald

Emerald geslepen diamanten zijn echte eyecatchers dankzij hun lange, parallel geslepen facetten en prachtige diepte. Dit wordt ook wel het hall of mirror effect genoemd. De lange facetten geven de steen minder schittering dan bijvoorbeeld een briljant, maar wel veel diepte. De steen oogt groot en heeft een optisch verlengend effect.

Feiten over de emerald diamant:
- De emerald slijpvorm geeft de diamant diepte en laat heel duidelijk de helderheid van de steen zien, insluitsels zijn hier beter zichtbaar.
- Prachtige diamantvorm met artdeco uitstraling.