Hoe duur moet een verlovingsring zijn?

Hoe duur moet een verlovingsring zijn?

Een belangrijke vraag die al snel naar boven komt als je op zoek gaat naar een verlovingsring voor je geliefde voor 'the big moment'. Traditioneel gezien zijn er 'etiketten' of richtlijnen voor je uitgave aan een verlovingsring.

Maar uiteindelijk is het nu veel belangrijker om te kijken naar wat je mooi vindt en wíl uitgeven. En lab grown diamanten zijn daarbij een ideale uitkomst; wel een 100% echte diamanten verlovingsring, maar dan een stuk voordeliger dan een sieraad met natuurlijke diamant.

Hoeveel moet ik uitgeven aan een verlovingsring?

Traditioneel gezien zou een verlovingsring twee a drie netto maandsalarissen moeten kosten. Maar deze richtlijn is eigenlijk niet meer helemaal van deze tijd, je ziet dat dit meer verschoven is naar ongeveer een maandsalaris. Het uitgavenpatroon is deels verschoven van kostbare spullen naar ervaringen, zoals een uitgebreide bruiloft, vakantie en uitjes. In dat opzicht is een lab grown diamant natuurlijk een perfecte steen voor je verlovingsring met een fors prijsvoordeel ten opzichte van natuurlijke diamant voor dezelfde ring!

Hoeveel kost een verlovingsring ongeveer?

Allereerst zijn de kosten van een verlovingsring zijn sterk afhankelijk van de gebruikte materialen, bijvoorbeeld zilver, goud, imitatiediamant (zirkonia), lab grown diamant of natuurlijke diamant.

Daarnaast de samenstelling of kwaliteit van de gebruikte materialen een belangrijke factor. Een gouden kan bijvoorbeeld een samenstelling hebben van 58,5% puur goud gecombineerd met overige metalen, dan praten we over 14 karaat goud. Maar een 18 karaat gouden ring bestaat voor 75% uit puur goud. Dat maakt een 18 karaat gouden ring aanzienlijk waardevoller, dus duurder dan een 14 karaat gouden ring. En kijken we naar diamanten dan zijn er veel verschillende kwaliteiten waar ook veel prijsverschillen in zitten. De diamantkwaliteit wordt bepaald aan de hand van de 4 c's.

De prijs van jouw verlovingsring wordt dus voornamelijk bepaald door de keuzes die je maakt in materiaal en kwaliteit!

Een 'echte' verlovingsring is van goud met diamant

Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf bepalen waar een verlovingsring aan moet voldoen. Echter; de meeste mensen (en vooral de vrouwen die ten huwelijk gevraagd worden) vinden dat een verlovingsring toch minimaal van echt goud met echte diamant moet zijn! Dus een verlovingsring van staal of zilver met namaakdiamant, zoals zirkonia is voor veel mensen eigenlijk een no-go.

Kijken we dus naar verlovingsringen van echt goud met echt diamant dan beginnen de prijzen vanaf ongeveer  500 voor een fijne 14 karaatgouden ring met kleine steen (van ongeveer 0,1 crt.).

Hoeveel wordt er in Nederland uitgegeven aan een verlovingsring?

Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlandse mannen 1000 tot 2000 euro uitgeven aan een verlovingsring. En ongeveer 20% van de mannen in Nederland geeft meer dan 2000 euro uit aan de verlovingsring. Met dit verlovingsringbudget ligt Nederland wel wat onder het Europees gemiddelde, waar de meeste mannen gemiddeld 2000 tot 2500 euro uitgeven. Maar ook hier geldt; er is geen goed of slecht!