De 5 voordelen en vooroordelen van lab grown diamant

De 5 voordelen en vooroordelen van lab grown diamant

De bekendheid van deze bijzondere stenen groeit elk jaar, maar er gaan ook veel geruchten rond. Wat is daarvan wel en niet waar?
 

Misverstand 1: Diamant uit een laboratorium is slechter voor het milieu

Het is voor de hand liggend om dit te denken, maar het is niet waar. We maken bij impact op het milieu onderscheid tussen energieverbruik/co2 uitstoot en ecologische impact in het algemeen. Een lab grown diamant is ecologisch en sociaal gezien een veel betere keuze voor het milieu! Er zijn geen afgravingen nodig en we hebben niet te maken met de slechte werkomstandigheden in de mijnen.
Op het gebied van energieverbruik/co2 zijn er nog verbeteringen mogelijk, de machines om de diamanten te laten groeien kosten veel energie. Maar dat energieverbruik is nog altijd minder dan van de machines en het logistieke proces van gemijnde diamanten. Toch is er hier nog wat te winnen en zijn we samen met onze partners steeds op zoek naar groenere mogelijkheden. 

Misverstand 2: Ik kan zien dat een diamant uit een laboratorium komt

Dat is uitgesloten. Zowel met het blote oog als een loep is het niet aan de diamant te zien waar de oorsprong ligt. Ook een expert kan dit niet op deze manier bepalen. Qua chemische, optische en fysieke eigenschappen zijn de diamanten exact gelijk. Daarnaast tonen lab grown diamanten evenveel vuur en schittering als natuurlijke diamant. Beide varianten zijn dus echte diamant, maar met een andere oorsprong. Met speciale apparatuur kunnen de diamanten echter getest worden om zo het onderscheid te maken. 

Misverstand 3: Man made diamanten hebben altijd een topkwaliteit

Groeiprocessen in een laboratorium worden beter gereguleerd dan in de natuur en de uitkomst is dan ook nagenoeg perfect. Dat zou mooi zijn, maar helaas hebben we ook bij lab grown diamanten te maken met verschillende kwaliteiten. Net als natuurlijke diamanten verschillen de diamanten onderling in kleur en helderheid. Iedere diamant is uniek, daarom worden lab grown diamanten door onafhankelijke instituten als IGI en GIA beoordeeld en gecertificeerd aan de hand van dezelfde strikte eisen. Ontdek meer over de 4C's.

Misverstand 4: Lab grown diamonds zijn goedkoop

Eén van de voordelen van lab diamanten is het prijsvoordeel; diamanten van vergelijkbare kwaliteit zijn 20-40% voordeliger dan hun gemijnde tegenhangers. Dit betekent echter niet dat de diamanten 'goedkoop' zijn. 
Hoe ontstaat het prijsvoordeel dan van lab grown diamanten? Beide diamanten hebben exact dezelfde kosten wanneer je kijkt naar het slijpen, polijsten, inspecteren en zetten van de diamanten. Maar voordat we bij dit punt zijn aangekomen, zit er een groot verschil in de productiekosten. Gemijnde diamanten hebben een zeer lange leveringsketen en gaan soms wel door 20 handen voordat ze bij de consument terechtkomen. De verkorte keten zorgt ervoor de je de lab grown diamanten met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding kunt kopen.

Misverstand 5: Laboratorium diamant is een nieuw fenomeen

Hoewel je tot voor kort wellicht niet eens wist van het bestaan van deze type diamanten, zijn lab grown diamanten zeker niet nieuw. Al in de jaren vijftig werden de eerste man made diamanten gemaakt. De diamanten die destijds uit het lab kwamen, waren echter van een dermate slechte kwaliteit dat ze niet geschikt waren voor het gebruik in sieraden. De hardheid was tot voor kort de belangrijkste eigenschap van deze lab grown diamanten en ze werden op grote schaal ingezet in de industrie als bijvoorbeeld diamantboren. Sinds een aantal jaar is de techniek echter enorm verbeterd en kunnen er ook diamanten met een hogere kwaliteit groeien in het lab. Sindsdien neemt de vraag naar deze diamanten hard toe en zien we ze steeds vaker aangeboden worden als alternatief voor gemijnde diamant.